Wat is holisme? Ik leg het je uit!

‘Holistisch’ betekent dat er gekeken word naar de mens als geheel en naar alle relevante factoren die van invloed zijn op het menselijk gedrag. Dus naar de mentale, psychische, lichamelijke, sociale en emotionele kant van de mens.

Het woord holisme komt van het Griekse woord ‘holon’ wat ‘het geheel’ betekent.

Om oplossingen te vinden voor een probleem werk ik als holistisch coach vanuit verschillende hoeken om de klacht of het probleem samen met de cliënt op te lossen. Stress op het werk of in een relatie kan ervoor zorgen dat er klachten ontstaan in het lichaam, denk hierbij onder andere aan nekklachten, maagdarmklachten, slapeloosheid, hoofdpijn of eetverslavingen. Ook ingrijpende gebeurtenissen kunnen aanzienlijke klachten veroorzaken.

Fysieke klachten, zoals ziektes en blessures, kunnen andersom ook leiden tot psychische of emotionele klachten. De emotionele problemen die hierdoor ontstaan worden niet altijd (h)erkend en kunnen veel invloed hebben op het genezingsproces.

In mijn groepslessen gaan we aan de slag om de aandacht naar het lichaam te verplaatsen maar ook in de 1 op 1 coaching sessies zullen lichaamsgerichte technieken aan bod komen. Je lichaam kan je vaak meer vertellen dan je denkt.

Simone Roza